В света на средното образование в чужбина - характеристика на съвременните пансионатни училища
Образованието е най-висшата ценност, която човек притежава. То дава знания и отваря врати, то е в основата на всички велики открития. Образованият човек има богата обща култура. Удовлетвореността от получените знания го тласкат към непрекъснато развитие и усъвършенстване. Целият му живот е път към новостите и непрекъснато желание за обогатяване и възход.
Днес образованието отново е приоритет в обществото ни. В съвремието българите, които са наясно с идването на „четвъртата индустриална революция” обръщат голямо внимание на качественото образование и търсят възможности за децата си както в България, така и в чужбина.
Всеки, който има представа  от средното образование в съвременна Европа, е поразен от голямото му разнообразие. В различните държави ще срещнете средни училища, които са държавни или частни, общински или религиозни. Частните училища от своя страна са дневни или бординг /пансионатни/. В държави като Великобритания, САЩ, Канада и др., те могат да бъдат само за момичета или само за момчета, въпреки, че не липсват и смесени.
Oбучението в частните училища предлага гаранции за развитието на ученика. Всички, завършили средното си образование в частно училище, постъпват в университет.
Средните пансионатни училища в чужбина заделят значителни финанси за строителство на модерни сгради със съвременно оборудвани кабинети, компютърни зали, театрални и изложбени зали, плувни басейни, тенис кортове, фитнес зали, игрища. Образователните програми в тези училища са съчетани с широка гама от съпътстващи дейности, които  дават възможност на децата напълно да разгърнат заложбите си.
От друга страна, съвременните пансионатни училища се стремят все по-пълно да задоволяват стремежа на родителите децата им да получат най-високи резултати, които да им позволят кандидатстване в престижен университет. Това, разбира се, може да се постигне единствено от преподаватели, които са на високо академично ниво, и които владеят модерни методи на преподаване.
Нещо повече, голямата цел на тези училища е децата да получат онези знания и умения, които ще им позволят да постигнат максимална реализация. Ето защо, модерното средно училище не само обучава, то е и личен съветник на младия човек за бъдещия му живот и кариера. Това е и причината в тях да работят много професионални психолози и  консултанти.
А за да бъдем откровени докрай, трябва да споменем и дисциплината в тези училища.  Нека не ви учудва това, че в пансионатните училища задължително се носи ученическа униформа, пушенето е забранено, а излизането извън територията на училището става с разрешение.
Животът извън класните стаи заема по-голямата част от денонощието и затова е една от основните грижи, на тези, които реализират средното образование в Европа, и по света. Повечето от пансионатните училищата се строят далеч от шумните и пренаселени мегаполиси, в прекрасна природна среда, близо до морския бряг или сред зеленината на сочни ливади и сенчести гори.
Колко години са нужни, за да завърши човек средното си образование зависи от държавата, която си избере. Обикновено средното училище в чужбина е с продължителност четири или пет години. В последните две или три години от обучението, учениците изучават малък брой дисциплини и се подготвят за кандидатстване в университетите.
Общата характеристика на съвременните Eвропейски пансионатни училища за средно образование е следната:

Общата характеристика на съвременните Eвропейски пансионатни училища за средно образование е следната:

  • Възраст на обучаващите се от 13 до 18 години
  • Съотношение между преподаватели и ученици 1:5
  • Висококвалифициран преподавателски състав и малки класове
  • Възможност за стипендия при доказани високи академични резултати
  • Над двадесет вида спорт
  • Пълен пансион и пълно битово и медицинско обслужване
  • Гарантиран прием в елитни университети

Прочетете още: 

Реформите в средното образование – пред какви проблеми са изправени учениците от 7 до 12 клас

  • Съотношение между преподаватели и ученици 1:5;
  • Висококвалифициран преподавателски състав и малки класове;
  • Възможност за стипендия при доказани високи академични резултати;
  • Над двадесет вида спорт;
  • Пълен пансион и пълно битово и медицинско обслужване;
  • Гарантиран прием в елитни университети.