.. и от кого са независими „Независимитe училища” в Англия?

Независимите училища в Англия (Independent School ) са училища за средно образование, чиято издръжка не се осигурява от данъкоплатците, а от внесените учебни такси на учениците. Системата на управление в такова училище много напомня управлението на акционерна компания.

Такива училища не зависят от държавните структури, но това не значи, че тяхната дейност не се определя от изискванията на Националната система за образование. Министерството на образованието установява стандарти, които трябва да се спазват, а как да става това зависи от ръководствата на училищата. Всички независими училища редовно биват проверявани от официална държавна комисия.

Частно училище (Private School ) – това наименование е синоним на Независимото училище (Independent School ) в Англия. Какво представлява “Public School “. По своята същност това отново е синоним на независимото училище. Това наименование се появява тогава, когато образование са могли да получават само децата на богатите родители, а публични са се наричали училищата за бедняци. По ирония на съдбата днес в разговорната реч термина “Public School “ се използва за едни от най-престижните Независими (Частни ) училища.


Болшинството независими училища членуват в асоциацията Independent Schools Council, съкратено ISC, чиято дейност се регулира от Министерството на образованието.


За повече информация за пансионатните училища в Англия търсете консултанта за средно образование на тел. 02/988 10 82 , 0878 696 118 или на e-mail: n.hristova@darbi.eu

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com