В Clifton College – английско пансионатно училище за средно образование , се проведе дебат между ученици на други европейски езици. В дебата участваха ученици, както от Clifton College, така и от още 6 пансионатни училища на Англия.

Участниците и зрителите от BGS, QEH, Badminton School, Clifton High, Monmouth Boys, Haberdashers Monmouth Girls и Llandaff Cathedral изпълниха помещението, в което трябваше да се проведат дебатите и се приготвиха развълнувани за дебатиране на немски, френски и испански езици.

Дебатът на друг европейски език е предизвикателство пред учениците от пансионатните училища, участващи в него. Той изисква внимателна подготовка, подбиране на аргументи, добри умения за слушане, ясно и логично представяне, работа в екип и много повече. Но за да бъдеш успешен на друг език, за да обсъдиш дали "Германия трябва да приеме по-малко имигранти" и да направиш това на немски език, със сигурност е задача за лингвист в университета. Не и в Бристол. В продължение на повече от десет години учениците в Clifton College представят, оспорват и защитават позиции по сериозни и понякога лекомислени теми.

Учениците обсъждаха дали "Книгите са по-добри от филмите", дали "Германската поп- култура е заплашена от влиянието на Америка и Великобритания", дали "Интернет е от съществено значение за модерния живот" и дали "Семейството има по-малко значение в днешно време от преди 30 години.'

Ръководителят на MFL/ департамента за чуждестранни езици/ в училището г-н Оуен Люис заяви: "Речите при такива дебати винаги са добре подготвени и качествено поднесени, а качеството на разискванията в рамките на десетте минути, дадени за въпроси и отговори, видимо нараства всяка година.

Училищните инспектори търсят доказателство, че учениците са самостоятелни и от там „Самостоятелният стил на учене” се превръща в ключова фраза. Най-успешните ученици, участващи в дебата показаха, че умеят да мислят самостоятелно в своите изследвания, в подготовката на аргументи в тяхна защита и в отговорите на неподготвени предварително въпроси в разгара на дебата.


Ако искате да научите повече за пансионатното училище Clifton College и за начините на кандидатстване в него, можете да пишете на e-mail: sledu@darbi.eu или да се обадите на тел.02/988 10 82.

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com