Учи в Испания с ДАРБИ

В Испания има близо 80 университета, 45 от които се финансират от държавата. Въпреки че в повечето университети в страната преподаването е на испански език, в последно време се предлагат  все повече програми на английски. Доскоро програмите бяха предимно в областта на бизнеса и икономиката, но промените в Европа наложиха нови тенденции и в Испания. Един от университетите, предлагащи най-голямо разнообразие от направления за бакалавърска степен  на английски език, е Universidad Carlos III de Madrid със следните опции:

Разбира се, кандидатите, които владеят испански език, имат най-много възможности за избор, но трябва да знаят, че единствените международно признати сертификати за владеене на Испански език са DELE (Diploma de Español como Lengua Extranjera) и SIELE (Servicio Internacional de Evaluación de la Lengua Española). Сертификатът SIELE е разработен от Институт Сервантес, съвместно с Universidad de Salamanca и Telefónica. За България изпитите DELE се провеждат в Институт Сервантес София. Основните изпитни сесии за всички нива са всяка година през май и ноември. Имайте предвид, че резултатите излизат около три месеца след датата на явяване.

Основните разлики между DELE и SIELE са:

  • Явяването на DELE е възможно само в определените изпитни сесии, на SIELE - във всеки избран момент
  • Явявайки се на DELE, кандидатът трябва да покрие нивото и по четирите компетенции по езика за дадено ниво (четене и слушане с разбиране, писане и говорене), докато SIELE изпитът се полага за избрани компоненти (удобна опция, ако кандидатът не се е справил добре с всички компоненти при първо явяване)
  • Резултатите от DELE излизат след около три месеца, докато резултатите от SIELE - след максимум три седмици
Кандидатстване

Кандидатстването в Испания изисква преминаване през няколко ключови етапа, без значение дали програмата е на испански или на английски език:

  • Селекция на университет и конкретна специалност спрямо изискванията за прием и профила на кандидата
  • Подготовка на задължителни документи (академична справка, прием в наш университет, диплома и сертификат за владеене на испански език)
  • Приравняване на оценките (кандидатстването към UNEDasiss за приравняване на нашите оценки към испанската система за оценяване по 10 степенна скала; стартира от февруари 2021 г.)
  • Приравняване на оценки от приемни изпити и международни сертификати
  • Същинско кандидатстване в избраните университети в периода юни - юли 2021 г.
  • Резултати и прием - в края на юли и август
  • През септември - при останали свободни места в някои от специалностите, университетите обявяват и допълнителен прием
  • Кандидатстване за настаняване в общежитие или в квартира
Специфики
Колкото по-рано започнете с подготовката на кандидатстването си, толкова по-добре, защото често испанските институции са по-тромави от нашите. Специфичното при кандидатстването в Испания е, че кандидат-студентите, които са в своята последна година на обучението си в гимназия, трябва да представят документ за прием в наш университет. За най-конкурентните програми е важно да планирате явяване на приемен изпит в наш университет, за да имате шанс да повишите своя бал. Много български университети предлагат предварителни изпити, резултатът от които може да ви помогне да завишите шансовете си и да получите оценка по-голяма от 10 (максимумът за отлична диплома).
В  зависимост от автономната област (Испания има 17 автономни области), с едно кандидатстване ученикът може да заяви избора си измежду всички държавни университети в дадения район. Всяка автономна област предлага различен брой комбинации от специалности и университети.
Испания предлага на бъдещите студенти богат избор от частни и държавни университети, които стоят на добри позиции в световните класации. Таксите в държавните университети са приемливи (от 700 до 2500 €), а в някои случаи, студентите могат да получат и допълнително облекчение под формата на стипендия или намаляне на годишната такса в засивимост от доходите на семейството.
Животът в Испания не е толкова скъп, като личните разходи варират между 300-500 € на месец. Намирането на квартира не е трудно и може да ви коства до 300-400 € за стая в скъп централен квартал. Има университети, които предлагат общежития, а кандидатстването става след обявяване на приема. Разходите за път се облекчават с различни възможности за транспорт и намаления за студенти. Възможността да работите, докато следвате, е абсолютно реалистична и немалко студенти успяват лесно да намерят подходяща почасова работа.
Предимствата на Испания като дестинация за образование са не само сравнително ниските такси за обучение и опцията е да учите на 2 езика, но и топлият и приятен климат, както и дружелюбният характер и весел темперамент на испанците.
Списък на най-престижните университети в Испания:
За да изберете най-подходящия университет и специалност, и да бъдете сигурни какво ви предстои в процеса на кандидатстване в Испания, доверете се на консултантите на ДАРБИ.

За контакти с нас:

тел.: 02/988 10 92
e-mail: uniedu@darbi.eu

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com