Решението дали да продължим с магистратура може да бъде трудно, независимо от това дали сме завършили университет скоро или вече имаме определен трудов стаж и опит. Това изисква силна мотивация и е сериозен финансов ангажимент, затова е естествено да сме сигурни, че ползите си заслужават.

Струва си да прегледате всички причини за и против.

1. Финансова изгода и разходи

Таксите за обучение варират в различните институции и държави, като има примери за програми със символични такси, и такива които са наистина сериозна инвестиция. От друга страна, дори и да сте инвестирали по-сериозна сума, след като завършите, ще получите доста добра възвръщаемост на инвестицията си.
Статистиката показва, че магистрите получават 16% по-високо възнаграждение спрямо тези с бакалавърска степен на годишна база в UK. В Германия този процент варира от 10 до 20 в зависимост от различните професии. В Холандия процентите са подобни. Според трудова статистика в САЩ разликата е дори по-голяма – 25-35% в полза на магистрите. Доказано е също, че магистърската степен увеличава шансовете ви за висикоквалифицирана работа. 78% от завършилите магистратура намират работа до 6 месеца след дипломиране на фона на 66% при завършилите бакалавърска степен.

Очевидно това е един от най-мотивиращите фактори за продължаване на образованието, но нека да разгледаме и други предимства.

2. Напредък в кариерата

Повечето хора - особено тези, които вече имат прилични автобиографии - избират магистратурата, за да преминат към следващ етап в кариерата си. Това може да означава магистърска степен за придобиване на управленска квалификация, а в някои случаи е възможно да изберете различно направление, ако искате да промените посоката на развитие. Реални примери са бакалавър по психология да продължи магистратура по дигитален маркетинг или инженер да продължи магистратура в областта на бизнес мениджмънта.

Работодателите оценяват стойността на магистърската степен - някои дори го поставят като предпоставка за назначение. Със сигурност при кандидатстване за работа магистърската степен ви отличава от други кандидатури, факт е, че почти всеки има бакалавърска степен.
Прави те по-способен. Магистратурата ще разшири знанията ви и ще ви помогне да развиете ключови когнитивни умения, които могат да бъдат приложени във всяка област. Добрите идеи се раждат от способността ни да мислим и да бъдем креативни. Магистърската степен ще подобри аналитичните ви умения, а ако изберете правилния университет, ще се обучите под ръководството на водещи професионалисти.

3. Специализирани знания

Част от причините работодателите да подбират кандидатите с магистърска степен се крие в специфичните и задълбочени знания, които те имат в дадена област. Структурата на магистърското обучение е предназначена да ви помогне да се научите сами да се справяте с поставените казуси, вместо просто да получавате информация. От друга страна, с развитието си показвате, че сте се посветили на повишаване на експертността си във вашата област. Например, много адвокати следват магистърски квалификации, за да станат експерти в сравнително тесни области, което може да ги направи много ценен кадър.


4. Гъвкавост и надграждане през целия живот

Едно от най-големите предимства на магистърската степен е нейната гъвкава структура. Това означава, че може да учите докато имате и други ангажименти.
Това насърчава надграждането ви през целия живот и важи за хора, които са на различен етап от живота си. Тя може да бъде и формиращ опит и личностно развитие, особено за онези, които избират да учат в чужбина. Надграждането на нови житейски умения и приспособяване към друга среда, не само ще ви служат добре, но и ще бъдат изключително привлекателни за потенциалните работодатели, които ще разпознаят вашата амбиция и любов към предизвикателствата.

5. Ще подобри вашите контакти и с това възможностите за развитие

Изучаването на дадена ниша заедно с изключително успешна група от единомислещи индивиди има и друга очевидна полза: потенциала за работа в мрежа. В зависимост от вашата област, контактите, които изграждате, могат да променят съществено вашата кариера. Освен това, вашите преподаватели ще бъдат утвърдени лидери в индустрията, които могат да ви осигурят допълнителни връзки и препоръки.


Независимо дали поемате следващата си стъпка, искате да напредвате в кариерата си или просто искате да предизвикате себе си, магистърската степен може да бъде точно това, което ви трябва.


Седмица на кандидат-магистрите в ЕВРОПА

04 – 11 февруари


Кандидатстуденткската кампания за магистърски програми би могла да бъде доста различна, защото всеки университет има свои специфични правила за прием.
За всички кандидат-магистри, които желаят навреме да направят своя избор и да проведат кандидатстването си успешно, ДАРБИ дава възможност за:

o безплатнa консултация за възможностите в Европа,
o професионална помощ при подбор на тясна специализация,
o съдействие при избор на университет.

 

Участието в събитието се осъществява с предварително записване в най-близкия до Вас офис на ДАРБИ

Уговорените срещи ще се проведат в периода 04 – 11 февруари, между 10:00 и 17:00ч .,

ДАРБИ – София – пл.”Света Неделя” 4, етаж 5, e-mail: uniedu@darbi.eu (тел.:02/988 10 92) 

ДАРБИ – Варна –ул. „Тодор Икономов” 12, e -mail: officevarna@darbi.eu (тел.:052 632 001; 0878 696 112) 

ДАРБИ – Бургас –ул. "Цар Симеон I" 68, етаж 1, e-mail: officeburgas@darbi.eu
(тел.: 0878/ 670 736)

ДАРБИ – Плевен – ул. “Сан Стефано” 12, к-с Кентавър, етаж 3, офис 16,
e-mail: officepleven@darbi.eu; (тел.:0879/ 880 781)

www.darbi.eu

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com