Поздравления, успя!
Завърши гимназия и най-накрая стъпваш в университет и докато четеш това, може да се почувстваш в екстаз, но въпреки това притеснен; Въпросите започват да нахлуват в главата ти:
Трудна ли е първата годината?
Как да започна?
Как трябва да организирам ученето си в университета? Какво се очаква да правя? Да търся ли работа още от първата година?
Mоже би ти минават мисли като „ уморен съм от училищния живот “; „Сега съм възрастен и трябва да бъда свободен да взимам самостоятелни решения
Кое те характеризира като възрастен?
Планирането, организирането, отговорността. Осъзнатостта, която те подтиква да мислиш логично и рационално.
Съсредоточи се и изгради възрастния в себе си.
Имай предвид, че свободата сама по себе си не ти помага, ако не си разумен и не отделиш нужното време да помислиш за всичко, което носи тя със себе си. Първата година в университета, ти дава тази възможност, но това не означава да бъдеш спонтанен на принципа „ще уча, но купона е с предимоство“.
В основата е баланса, научете се как да балансирате между ученето и всичко останало, което студентския живот ти дава. Трябва да се научиш да преценяш и подреждаш приоритетите си, които ти носят ползи в дългосрочен аспект.
Ето и нашите съвети за „новобранци“:
 • Организация на учебния процес. Посещаването на занятия редовно и воденето на записки ще те накара да се фокусираш  по-добре и да изградиш отлична дисциплина и последователност в учебния процес. Обучението в чужбина се характеризира с много часове самостоятелна работа над проекти и задания, което означава, че активното учене стартира още от първата седмица. В много университети организират курсове преди началото на учебната година, които въвеждат бъдещите студенти в тематиката на специалността.
 • Изгради контакт с твоите преподаватели. Те са там, за да ти помогнат. Важно е да изградиш връзка с тях, без притеснение да се обръщаш към тях във връзка с изучавания материал или при нужда от съвет. Комуникирай с колегите си и изгради добра социална среда.
 • Действай като възрастен. Мисли, анализирай, наблюдавай, събирай информация и вземай логично решение. Може да допускаш грешни, но всички ние го правим, не се притеснявай, просто се учи от грешките. Това ще те направи компетентен и квалифициран човек.
 • Бъди социално активен. Капанът за първокурсника е да се изолира и затвори в себе си, тази абсурдна позиция изобщо няма да ти помогне. Важно да подобриш своите комуникационни умения, присъедини се към клуб или спортен отбор, участвай в активностите на университета. В повечето университети в чужбина има множество клубове и организации, в които може да членуваш и да работиш над различни проекти. Така ще изградиш контакти с колеги, които имат същите интереси като теб и освен това ще го добавиш в CV-то си.
 • Опознай кампуса на университета. Не бъди пасивен и не се ограничавай само с информацията от твоите колеги или приятели, нищо не е по-полезно от набавената информацията от собствен опит.
 • Бъди уверен. Излизай от зоната си на комфорт и изпробвай нови неща. Университетът е най-голямата възможност, която някога ще имаш за личностно развитие.
 • Поддържай връзка със семейството си. Имаш нужда от тях повече, отколкото можеш да си представиш. Те те познават по-добре от всеки друг, затова бъди отворени към тях и споделяй.
 • Избирай внимателно новите си приятели. Свържи се с колеги с единомислие, това ще те кара да се чувстваш добре. Не допускай обсебващи хора в живота си, те изтощават енергията ти и те отклоняват от пътя.
 • Библиотеката. Може да ти се струва скучно или нереално да отидеш в библиотеката само,  за да направиш някакво проучване или статия, вероятно ще си кажеш, че Google знае всичко. Но библиотеката е ценна защото:

 - Са налични по-големи ресурси, отколкото можете да си представиш, които след това подобряват уменията за търсене и изграждат аналитичната сила в теб, удоволствието от намиране и анализиране на факти.

 - Само там ще се насладиш на тишината, която ще ти помогне да се съсредоточиш и концентрираш.

В Библиотеката ще намериш всичко, което ти е нужно за подготовка от ръководства, учебници, бази данни, литература за свободното време до видеоклипове и онлайн материали конкретно за твоята специалност.

 • Спокойствие. Стресът и напрежението не помогат на никого, затова е важно да си оставиш един ден в седмицата без учене.  Време, в което да заредиш батерията.
 • Бъди здрав. Възползвай се от фитнес залата и спортното оборудване на университета. Добрата физическа форма помага за всичко.
 • Бъди организиран, изгради си режим.
 • Свържи се с кариерния център към университета. Колкото е важно да поддържаш връзка с преподавателите, толкова е важно да разшириш контактите си с кариерните съветници към университета; това ще бъде незаменим ресурс в следващите години.
 • Бъди активен в кариерните форуми организирани от университета. Не пропускай нито един от тях, дори докато си още първи курс. Годините в университета ще минат толкова бързо, а това ще ти е ценен опит при търсенето на работа. Срещите и разговорите с работодатели ти дават страхотна представа за индустрията, квалификациите и къде попада твоя личен профил. Не забравяй, че така изграждате важни контакти и се ориентираш за предстоящата ти стъпка.
 • Стаж (ако се предлага) или допълнителна ангажираност в университета - не го пропускай. Това ще изгради добра професионална връзка и ще увеличи възможностите ти на по-късен етап.
 • Работа. Работа на непълно работно време ще те научи на много неща и ще те накара да се почувствате уверен в себе си. Това ще изгради баланс, но най-важното, ако това няма да повлияе на обучението ти. Бъди честен към себе си. Спрете, когато трябва. Работата, която приемеш трябва да съответства на твоя график все пак обучението е твоя приоритет.
 • Допълвай своето CV. Това е твоето рекламно поле, подготви го от сега и продължавай да го подобряваш. Старай се в края на всяка година да има какво да добавиш.

Първата година в университета е етапа на трансформация в живота ти като възрастен, съсредоточи се върху изграждането си психически и физически. Не подценявай силата на колектива - бъди социално активен, възползвай се от контактите със студенти от различни националности.

Независимо в коя държава учиш, нашите съвети са универсални, затова  ДАРБИ ти желае увереност, упоритост и късмет в този така важен етап от живота! Възползвай се от всеки шанс, който ти се предоставя и извлечи максимума от обучението си в университета.