Защо 10 клас е толкова важен за бъдещите кандидат-студенти

Част от учениците и родителите на кандидат-студенти започват активно да мислят за кандидатстване в средата на 11 клас и дори в началото на 12 клас. Истината е, обаче, че този процес трябва да започне много по-рано. Консултантите ни съветват това да се случи в началото или средата на 10 клас. Тогава учениците трябва да обмислят активно решенията си за избор на профили и професионални направления.

Избор на професионално направление и специалност

Ако не сте сигурни и все още се лутате в избора си на професионален път, Кариерният Тест на ДАРБИ ще Ви бъде от помощ за разкриване на личностните Ви характеристики и посочване на най-оптималните професионални перспективи чрез серия от ситуационни въпроси. Кариерният Тест на ДАРБИ е един от малкото тестове разработени за нуждите на кандидат-студентите и отчита специфичните характеристики на тази конкретна група ползватели.

При положение че сте наясно с какво бихте искали да се занимавате в бъдеще, можете да препотвърдите избора си, като разгледате съдържанието на специалностите в различни университети и да придобиете представа, какви са изискванията за диплома - оценки, изучавани предмети, профилирани предмети; и допълнителни умения или качества, които те търсят в кандидатите. На база информацията начертайте приоритетни области за действие.
Избор на профилиращи предмети
След 10 клас учениците в профилираните гимназии имат възможност да добавят до два предмета, които в последните две години да изучават на задълбочено или т.н. профилирано ниво. Много е важно изборът на профили да е добре обмислен и съобразен с предпочитаната от Вас специалност и бъдещето кандидатстване в университет, а не с временен импулс, под влияние на съученици, приятели или преподаватели.
Понякога кандидат-студентите се спират на специалност или възнамеряват да кандидатстват в университети, за които реално им липсват ключови предмети (пр. математика, физика, биология, химия). Ако информацията не е предварително проучена, анализирана и преценена, може да се стигне до лишаване от възможността за кандидатстване. За най-конкурентните специалности и университети в България профилиращата матура се умножава с по-висок коефициент от приемния изпит. За продължаване на образованието в чужбина при липса на ключовите за специалността предмети на кандидата ще му бъде отказан прием поради несъответствие на изучаваните дисциплини или поради невъзможността да положи профилираща матура по предмети, които са задължителни за избраната специалност.

Успех и диплома

Оценките и успеха на учениците играят основна роля за формиране на техния кандидат-студентски бал. Съветваме кандидатите да направят правилна преценка на възможностите си. В някои университети се разглеждат академични справки и оценките дори от 8 и 9 клас, а не само от последните две години.
При кандидатстване в чужбина университетите често приравняват българската диплома към техните национални дипломи. При тези условия кандидати с успех под Отличен 5,50 може да се окажат конкурентоспособни. Често дори диплома с Отличен 6,00 не носи достатъчно точки за прием, в страни като Ирландия, например.
Стратегическо предимство биха имали тези кандидати, които още от 10 клас успеят да насочат усилията си към повишаване на успеха си в училище или задържане на отличното си ниво. Вложените усилия във времето ще доведат до по-добри и трайни резултати, в сравнение със стресово наваксване или гонене на успех в  11 и 12 клас.

Допълнителна подготовка

Кандидатите също така трябва да проверят дали за техните желани специалности и университети са необходими допълнителна подготовка и/или изпити, които са сред изискванията за прием, особено ако се целят към конкурентни университети и програми. Това могат да бъдат ниво на чужд език или езици, изисквания за представяне на портфолио /за арт специалности или архитектура/. В някои от специалностите се изисква релевантен стаж, участие в проекти или доброволческа работа.

Познаването на тези изисквания ще Ви даде време да работите над тях и да си ги осигурите. Ако езиковата Ви подготовка е недостатъчна, може да запишете допълни курсове. Ако нивото на езика Ви е подобаващо, може да помислите за сертификатен курс или директно записване на изпит за придобиване на сертификат (пр. IELTS, CAE, CPE, TestDaF, DELE). Хубаво е явяването на изпит за сертификат да бъде планирано във времето и да стане най-късно до началото на 12 клас. Същевременно, важно условие е сертификатът да е придобит не по-рано от две години преди старта на университетското обучение.

Планирането ще облекчи последната Ви година в училище, ще Ви спести време, лутане, усилия и средства.
Лични документи
Не на последно място е добре да проверите валидността на личните си документи. Ако те изтичат в месеците, близки до Вашата кандидат-студентска кампания или Вашето заминаване в чужбина, би било добре навреме да планирате тяхното подновяване.
Консултация
Ако сте се насочили към продължаване на образованието си в чужбина и искате да сте сигурни, че не пропускате някоя възможност - заявете своята консултация със специалистите на ДАРБИ! На телефон 02/988 10 92 или имейл: uniedu@darbi.eu
Допълнителна информация за кариерния тест и записване за полагането му можете да получите от консултантите на ДАРБИ, на телефон 02/988 10 92 или имейл: uniedu@darbi.eu
Информация за езикови и сертификатни курсове можете да получите на телефон или имейл:
ДАРБИ София – 0878 696 113 / language@darbi.eu
ДАРБИ Варна –  0878 696 120 / officevarna@darbi.eu
ДАРБИ Плевен – 0879 880 781 / 
officepleven@darbi.eu
ДАРБИ Бургас –  0878 696 117 / 
officeburgas@darbi.eu