Кандидатстването за желаната от вас специалност, процедурите по селекцията са вече в ход или към края си. Някои от вас дори вече може да са получили така очакваното предложение за прием в предпочитания университет. Логичната следваща стъпка е да помислите за вашето настаняване по време на учебната година.
В много от университетите не се предлага настаняване в университетски общежития. Студентите и техните семейства са изправени пред предизвикателството сами да намерят подходящ временен дом в чужда държава. Разбира се университетът предоставя контакти и може да ви насочи към частни агенции, платформи или сайтове с предлагани стаи или апартаменти, но на вас се пада задачата да разгледате предложенията и да отсеете подходящите за вас варианти.
Ето няколко съвета, които ще изострят вниманието ви и ще ви помогнат да избегнете измамниците онлайн.

Прекалено хубаво, за да е истина- Доверете се на трезвата си преценка. Ако обявената цена или условия звучат прекалено хубаво, най-вероятно става дума за измама или има скрити подробности, които не се споделят с вас. Перфектната локация, напълно обзаведен апартамент с удобства и включени в цената всички сметки не идват на ниска цена. Без значение от държавата.

Кой реално предлага настаняването и къде?- Изключително внимателни трябва да бъдете, когато офертата, която ви интересува, идва от лице или акаунт с множество предложения и то в различни градове или държави. Или ако при изпращане на запитване в рамките на дадена платформа с вас се свързва съвсем различно лице и настоява комуникацията да се осъществи извън конкретната платформа. Препоръчваме ви да прегледате внимателно историята на предлаганията. Ако хазяина има профили в социалните медии разгледайте и тях. Колкото повече данни и прозрачност има, толкова по-добре.
Публикуваните снимки на стаята/апартамента- Разгледайте внимателно детайлите на публикуваните снимки. Местата за настаняване на студенти не изглеждат като луксозна хотелска стая. Ако на снимката има прозорец, обърнете внимание какво се вижда от него. Гледката отговаря ли на обявената локация или има нещо, което изглежда съмнително? Виждат ли се контакти или марки, опаковки, храни, които не съответстват на обявената държава? Често с цел заблуда се използват фалшиви снимки от други локации, градове или държави.
Възможност за оглед на място- Никога не плащайте депозит и не наемайте стая или апартамент, без да сте ги посетили реално. Ако предложението за настаняване не ви дава възможност за посещение и оглед на място, най-вероятно става дума за измама.
Плащане- Не се притеснявайте да задавате въпроси с цел изясняване на цената и какво е включено в нея. Ако усещате, че хазяинът избягва да говори с конкретика и детайли, ако ви притиска веднага да платите депозит, ако ви иска плащане през трета платформа (пр. AirBnB, PayPal, Western Union или MoneyGram) или към банкови сметки извън страната, в която се намира настаняването, е много вероятно да станете жертва на измама.
Предоставяне на лична информация и документи- Бъдете внимателни каква лична информация предоставяте. Избягвайте представянето на копия на лични документи онлайн, под предлог, че са нужни за „резервирането“ на стаята или апартамента за вас. Сключвайте договор за наем лично, на място и предоставяйте документи само ако те реално са нужни за официалното регистриране на договора за наем в конкретната страна.
Това са само част от съветите, които екипът на Дарби може да ви даде. Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от насоки, свързани с въпроси по настаняването в различните държави, свържете се с нас. Телефон 02/988 10 92 или e-mail: uniedu@darbi.eu