Регионални стипендии (за ЕС, Източна Европа, България)
Като гражданин на ЕС, учещ в университет в друга страна от ЕС, от българския студент не може да се изисква заплащане на по-високи учебни такси от местните студенти.
Българските студенти имат право и на същите стипендии, покриващи учебните такси, като гражданите на съответната страна. Това правило, обаче, не се отнася непременно до заемите и стипендиите за издръжка.
Въпреки това някои страни могат да предоставят по своя инициатива стипендии за издръжка на чуждестранни студенти.
Великобритания

След няколко преходни години, 2021 беляза окончателното излизане на Великобритания от ЕС. Наред с повечето сфери на живота, множество промени (предимно финансови и миграционни) настъпиха и в сферата на университетското образование. Драстично увеличените учебни такси, визите и платеното здравно осигуряване направиха обучението във Великобритания сериозно предизвикателство.

За да задържат европейските си студенти, много университети запазиха учебната такса за чужденците, на нивата на таксите за местни студенти (9250 бр. лири), но за тази сума не може да се ползва специализиран студентски кредит, освен ако кандидатите не притежават, така наречените "settled" и "pre-settled" статус.

Както преди BREXIT, така и сега на сайтовете на университетите изобилства от възможности за стипендии, но всички те са частични и не покриват изцяло учебните такси.

  • При неясноти и възникване на допълнителни въпроси, моля свържете се с ДАРБИ за помощ при кандидатстването (02 988 10 92 / uniedu@darbi.eu)
L`Universite du Luxembourg  (Люксембург)
Българските студенти могат да кандидатстват за държавни стипендии. Предлага се също възможност за получаване на кредит от държавните банки само с 2% лихва, чието изплащане започва две години след края на обучението като кредитите са платими за срок от 10 години. За допълнителна информация и кандидатстване за стипендиите можете да се обърнете към консултантите на ДАРБИ - uniedu@darbi.eu или 02 988 10 92.
IUBH School of Business and Management (Германия)
Висшето образование в Германия често изненадва кандидат-студентите със своите особености. Тук съществува разделение на университетите по видове, каквото не се среща в България.
Различни са и учебните програми на отделните специалности, като обучението по време на бакалавъра е по-общо, с идеята студентите да се запознаят само с основите на дадена наука, а по-специализирани познания да получат по време на магистратурата си.
Не само в държавните, но дори и в частните университети, специалности като маркетинг, туризъм или Event-Management почти не се срещат и разбира се, са разработени на немски език.
IUBH School of Business and Management е едно от малкото учебни заведения в Германия, които предлагат обучение изцяло на английски език. Освен мениджмънт на туризма и хотелиерството, международен маркетинг, международен мениджмънт и организиране на събития, се предлага и обучение и по Авиационен мениджмънт, каквото не се среща никъде другаде в Германия.
Университетът IUBH умее да се грижи за своите студенти, дори и за тези, които нямат финансовата възможност да си позволят обучение в частен университет. Те имат право да кандидатстват за ниско-рискови заеми, чието изплащане започва чак след като студента завърши и започне да изкарва доходи над минималните.
Освен това IUBH School of Business and Management отпуска стипендия, в размер на 3 600 евро, която покрива над 30% от годишната такса за обучение в университета. Това подпомагане е насочено към високо мотивирани студенти, които са показали добри резултати в училище.
Стипендията се отпуска за всички бакалавърски и магистърски програми, които се изучават в кампусите в Бад Хонеф и в Берлин.
За да не пропуснете сроковете и шанса си да получите финансиране за своето обучение, не пропускайте да се свържете с консултантите на ДАРБИ. Те ще ви съдействат при избора на правилната за вас специалност, подготовката на документи и спазването на необходимите срокове.
За повече информация и записване потърсете ДАРБИ в удобен за вас офис в София, Варна, Бургас и Плевен на имейл uniedu@darbi.eu или на тел.: 02 / 988 10 92

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com