Няколко съвета за това, какво трябва да правят родителите, когато детето вече e в пансионатното училище.

1. Подгответе детето за това, което предстои.

Самостоятелният живот далеч от родителите, от баба и дядо, в чужда страна е вълнуващо приключение, но заедно с това и нелеко изпитание, изискващо мъжество и разбиране защо е необходимо това.

Дайте на своето дете да разбере, че вярвате в него. Убедете се, че мисли като вас за целите и предимствата на обучението в чужбина. Настройте го за преодоляване на трудностите.

2. Бъдете във връзка с детето си.

Разбирането, че винаги при необходимост има връзка с вас, създава у детето чуство на защитеност. Дръжте при себе си винаги своя мобилен телефон и проверявайте редовно своята електронна поща.

3. Отстоявайте твърда позиция.

Така както вкъщи, детето ви ще сменя настроенията си. Научете се да различавате смяната на настроение от сериозните ситуации, изискващи вашата намеса. Връщайте вниманието му към избраната цел, повтаряйте му, че вярвате в него, имайте твърда позиция по различните въпроси.

4. Не се оплаквайте на детето си.

Повярвайте, на него му е по-тежко, отколкото на вас. Винаги излъчвайте увереност, спокойствие и поддръжка.

5. Бъдете във връзка с училището, настойника /ако има такъв/ или с консултанската къща.

Голяма грешка би било да прехвърлите всички отговорности за живота и развитието на вашето дете на училището, дори и то да е най-доброто или най-скъпото. Успехът е гарантиран само от добрата ви съвместна работа. Съобщавайте на настойника или на представител на училището за вашите планове, съмнения и безпокойства. Искайте редовно информация за детето си, внимателно четете докладите за успеха и поведението му.

6. Посещавайте училището лично.

Не само при подбора на училището, но и след това, вашето дете с гордост ще ви покаже училището си и с удоволствие ще ви бъде преводач.

7. Изпълнявайте задълженията си към училището.

В началото на обучението от особена важност е да се запознаете с договора, който сключвате с училището и с правилата в него. Ако искате да промените нещо в договора, то задължително това трябва да поискате това в писмен вид от училището.

Ако искате детето ви да смени училището, трябва да предупредите за това в писмен вид поне един учебен срок преди това. Ако не направите това депозитът, който сте внесли при записването на детето си, няма да ви бъде върнат. Изискайте от училището да научите за правилата в него при различните ситуации.

8. Заплащайте таксите навреме.

Заплащането на таксата, в зависимост от условията на договора с училището, е важно условие за спокойния престой на детето ви. Има ситуации, в които училищата при редовно задържане или неплащане на таксата връщат детето обратно в дома му.

9. Запознайте се със законодателството на държавата, в която учи и живее вашето дете.

 

 

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com