Кандидатстване в Ирландия с ДАРБИ

Ирландия e изключителнa образователна дестинация с богати традиции, световна репутация и разнообразие от иновативни специалности. Сред кандидат-студентите тя започва да се налага все повече като една от предпочитаните образователни дестинации в Европа, предлагаща програми на английски език.
Възможности за обучение
В Ирландия има 8 университета като най-известните сред тях се позиционират в топ 300 в световните класации - Trinity College Dublin, University College Dublin, University College Cork, NUI Galway и над двадесет института и колежа, в които се предлагат разнообразие от творчески и иновативни специалности. Учебните програми са гъвкаво структурирани и осигуряват на студентите възможност да се развиват в избраната професионална сфера, съчетавайки теорията с практиката. Традиционно най-висок успех се изисква за прием в направленията: медицина, финанси, право и компютри.
Изисквания за прием
Кандидатстването за бакалавърска програма в повечето случаи е документално, през електронна система CAO, като има изключения за медицинските специалности. Кандидатите могат да посочат до 10 специалности Level 8 (продължителност 4 г.) и още 10 за ниво Level 6/7 (3 години). Кандидатите получават класиране за всяка една от двете категории специалности и впоследствие трябва да потвърдят една от тях.
Дипломата за средно образование е задължителен компонент, а комплектът обикновено включва още: езиков сертификат (IELTS или CAE), мотивационно писмо и CV. За творческите специалности се изисква представяне на портфолио и задачи, полагане на изпит, а за специалности в сферата на музиката или актьорското майсторство се преминава през прослушвания и интервюта към конкретните университети.
Важни срокове и процедури
В Ирландия електронната система стартира през ноември и приоритетното вписване на кандидатури е до началото на февруари. Съществува и опцията за късно кандидатстване – до 1 май. Класиранията започват от юли и приключват през септември.
Учебни такси, стипендии и финансиране
Като страна членка на ЕС, Ирландия освобождава евростудентите от учебни такси и отпуска социални стипендии за административните такси до цялата им стойност от 3000 евро на година. Това на практика добавя страната към списъка с дестинации в Европа, в които няма такси за обучение.
Настаняване
Характерен за университетите в Ирландия е лотарийният принцип на разпределяне на местата. Регистрациите стартират през различни периоди на кандидатстудентската кампания (от декември до юли) с кратки прозорци за регистрация. В някои университети кандидатстването за настаняване е обвързано с внасяне на депозит (от 50 до 250 евро). Стойността за настаняване не се различава много от тази в другите европейски държави.

Подборът на точните университети е от решаващо значение за успеха на кандидатстването.
Обсъдете избора си с експертите на ДАРБИ!

Запазете своята безплатна консултация сега на тел.: 02 / 988 10 92 или e-mail: uniedu@darbi.eu

 

 

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com