Характеристики на финландското висше образование

Образованието винаги е било основен приоритет за Финландия. В момента в страната има 21 университета и 30 политехнически института, като чуждестранните студенти обучаващи се по бакалавърски, магистърски или обменни програми съставляват 5% от общия брой студенти записани във висшите учебни заведения.

Финландците винаги с готовност са откликвали на възможностите да се обучават в чужбина и да внесат в страната си нови умения след завръщането си, така че основната задача пред финландските специалисти за образование в чужбина е как да привлекат повече чуждестранни студенти да се обучават по различни програми във Финландия.

Финландските университети предлагат 100 % безплатно висше образование. Месечната издръжка във Финландия е средно 2 пъти по-ниска в сравнение с потенциално следване във Великобритания, САЩ или Канада. Университетите във Финландия имат отлична техническа база, тъй като финландските ВУЗове отделят огромни средства за поддържане на стандарта. Във Финландия се отделят повече пари за развитие на техническата база отколкото в която и да е друга страна извън ЕС. Всички студенти имат достъп и до безплатен интернет, множество компютърни зали и онлайн библиотеки.

За да кандидатствате във Финландия е необходимо да притежавате документа 'Диплома за Средно Образование'. За да кандидатствате е нужен среден успех от поне Мн. Добър 4.50. Нужен Ви е и среден успех от поне 5.00 по всички специализиращи предмети. Важно е да имате и реалните знания, криещи се зад тези оценки, тъй като университетите във Финландия проверяват в детайли документите и знанията на своите кандидати. Английският е един от основните говорими езици във Финландия. Ето защо университетите очакват да имате отлични познания по езика.

За да подадете документи е нужно, но не и задължително, да имате положен изпит. Ако подавате документи за международна програма по икономика трябва да имате основни бизнес познания. Не е нужно да сте учили конкретен предмет в училище, а по-скоро да може да говорите свободно на общи теми за международния бизнес. За всеки кандидат съществуват допълнителни изисквания. В зависимост от полученото образование всеки кандидат спазва различни срокове за подаване на документи.

При обучението си във Финландия заплащате 0 евро семестриални такси. Студентите плащат единствено ниски административни такси, които позволяват безплатен и неограничен достъп до университетската библиотека, компютърни лаборатории, интернет, намаления при хранене в столовата на университета и много други. Не е необходимо да купувате учебници или прочитна литература, тъй като може да намерите всичко в университетската библиотека.

Освен административните такси, които заплащате всеки семестър е необходимо да предвидите и месечните си разходи. В разходите за Вашата издръжка попадат разходи като например месечния наем за квартирата ви, отопление, вода, телефон, интернет достъп, мобилен телефон и други. Месечно са Ви необходими средно между 500 и 800 евро в зависимост от начина ви на живот и града, в който следвате. Като студент във Финландия имате право да работите през цялата година. За Вас няма ограничения кога и колко дълго да работите, за да се издържате.

Помощ на ДАРБИ при кандидатстване във Финландия

Консултантска къща ДАРБИ, чрез своите опитни консултанти осигурява на кандидат студентите важна помощ в процеса на кандидатстване в желаните университети.Без ограничение на университетите и без оглед на съществуващите партньорства с тях, можете да сте сигурни, че ще получите професионален съвет при избора на специалност и университет - къде е най-подходящо да кандидатствате, съобразно личните си академични характеристики и предпочитания.По време на същинското кандидатствате, след като подборът на университети вече е осъществен,  Вашият консултант има грижата да бъдат подготвени и подадени нужните документи, да бъдат спазени всички срокове и процедури, да Ви разяснява предстоящите стъпки и да Ви насочва в осъществяването наспецифични процедури, като кандидатстване за заеми и стипендии, за настаняване и легализация на документи.

Ако имате допълнителни въпроси, моля свържете се с консултантите на ДАРБИ

на телефон – 02/988 10 92 /София/,  052/632 001 /Варна/, 0878/ 670 736 /Бургас/, 0879/ 880 781 /Плевен/
на електронен адрес –  uniedu@darbi.eu

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com