Характеристики на белгийското висше образование

В кралство Белгия ясно могат да се разграничат франкофонски и фламандски учебни заведения, както и такива от смесен вид, които са далеч по-малобройни.

Франкофонските висши учебни заведения се делят на:

  • Държавни университети
  • Висши училища от неуниверситетски тип
  • Независими висши учебни заведения

В държавните университети-общо четири, се развиват петте традиционни факултета:

  • философия, литература и изкуства
  • правен
  • естествени науки
  • медицина
  • приложни науки.

Към всеки един от тях функционират и множество висши училища и институти с различна насоченост, така че да се покрие възможно най-широк спектър от дисциплини.

Освен университети има и 3 франкофонски факултета.

Ако търсите възможности за франкофонско висше образование в Белгия, можете да се насочите и към двуезичните университетски институции:

В Белгия има и около 30 висши франкофонски училища от неуниверситетски тип в 5 окръга-Брюксел, Брабант, Еньо, Лиеж-Лимбург и Намюр. От тях 6 са държавни, 10 обществени, 14 независими. Те предлагат краткосрочни и дългосрочни програми и включват в себе си училищата по архитектура и изкуство.

През учебна 2009/2010 година стартира реформа в структурата на висшите учебни заведения-част от училищата по архитектура се сляха с държавните университети.

 

Помощ на ДАРБИ при кандидатстване в Белгия

Консултантска къща ДАРБИ, чрез своите опитни консултанти осигурява на кандидат студентите важна помощ в процеса на кандидатстване в желаните университети.Без ограничение на университетите и без оглед на съществуващите партньорства с тях, можете да сте сигурни, че ще получите професионален съвет при избора на специалност и университет - къде е най-подходящо да кандидатствате, съобразно личните си академични характеристики и предпочитания.По време на същинското кандидатствате, след като подборът на университети вече е осъществен,  Вашият консултант има грижата да бъдат подготвени и подадени нужните документи, да бъдат спазени всички срокове и процедури, да Ви разяснява предстоящите стъпки и да Ви насочва в осъществяването наспецифични процедури, като кандидатстване за заеми и стипендии, за настаняване и легализация на документи.

Ако имате допълнителни въпроси, моля свържете се с консултантите на ДАРБИ

на телефон – 02/988 10 92 /София/,  052/632 001 /Варна/, 0878/ 670 736 /Бургас/, 0879/ 880 781 /Плевен/
на електронен адрес –  uniedu@darbi.eu

 

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com