Какво да очаквате ако имате назначено интервю за прием в университет?
Предстоящото интервю за университет често може да предизвика напрежение и притеснение у кандидат-студента. То дава възможност на университета да ви оцени и да определи дали да ви предложи място или не. Интервюто ви обаче няма да е толкова страшно, ако знаете какво да очаквате.
Представяме 13 възможни въпроса, за които задължително трябва да се подготвите. Обясняваме защо се задават тези въпроси и споделяме съвети как да се подготвите за тях.
Въпрос 1: Разкажете ми за себе си.

Това дори не е въпрос, но често е включен в интервюто. Тъй като е много общ, може да изпитвате затруднение от къде да започнете. 

  • Защо питат това: Защото наистина искат да знаят повече за вас. Това е една от основните цели на интервюто, в края на краищата! 
  • Какво търсят: Трябва да представите своя уникален профил, за да се откроите от другите кандидати. Избягвайте клишета или описания, които биха били твърде често срещани. Например, не казвайте само, че сте трудолюбиви - обяснете какво ви е накарало да станете толкова старателни, колкото сте и защо смятате, че е важно. 
  • Как да се подготвите: Опитайте да говорите за своите страсти, хобита и интереси. Можете да обсъдите какво ви вдъхновява или какво харесват приятелите ви във вас. Бъдете конкретни.
Въпрос 2: Защо се интересувате от дадения университет?
  • Защо питат това: Това е важен въпрос и определено трябва да се подготвите за него, тъй като университетите искат да видят, че приемате процеса на кандидатстване сериозно и имате реален интерес да посещавате училището. 
  • Какво търсят: Говорете за интереса си към специалността и академичната програма, културните ценности на институцията или извънакадемични дейности, които са ви привлекли в университета. Отново бъдете задълбочени и конкретни. Не говорете за престиж или класации и не казвайте, че просто искате да отидете там, защото имате познати в този град; нищо от това не показва истински интерес! 
  • Как да се подготвите: За да отговорите добре на този въпрос, ще трябва да проведете обширно проучване преди интервюто. Трябва да можете да цитирате специфики, когато отговаряте на този въпрос.
Въпрос 3: Защо искате степен в съответната област?
  • Защо питат това: Интересуват се от вашите академични цели и искат да видят, че имате ясна гледна точка. 
  • Какво търсят: Говорете защо дадения предмет ви вдъхновява или защо сте амбицирани да се надградите в областта. Не казвайте, че сте го избрали, за да спечелите много пари или за да имате сигурност в работата. Това не демонстрира истински академичен интерес; просто ще направи, така че да изглеждате повърхностни. 
  • Как да се подготвите: Помислете защо искате да учите конкретената специалност. Защо ви е привлякла? Какви преживявания или опит предизвикаха интереса ви към нея? Как специалността ще ви даде възможност да постигнете бъдещите си професионални цели?
Въпрос 4: Какви са вашите силни академични страни?
  • Защо питат това: В стремежа си да ви опознаят като студент, университетите са заинтересовани да разберат вашата представа за това в какво сте подготвени отлично.
  • Какво търсят: Не отговаряйте твърде кратко на този въпрос. Не казвайте само: „Аз съм добър в науката“. Когато обсъждате вашите академични силни страни, обяснете как сте се възползвали от тях до момента. Ако сте отличен писател, например, как сте използвали уменията си за писане, за да постигнете отлични резултати в училище? Как смятате да продължите да използвате силните си страни? 
  • Как да се подготвите: Уверете се, че сте наясно със своите академични силни страни. Трябва да можете да обясните как сте ги разпознали.
Въпрос 5: Какви са вашите академични слабости?
  • Защо питат това: Университетите искат да приемат добри студенти, но са наясно, че всеки има силни и слаби страни. Искат да видят, че имате постоянство и работна етика, за да успеете, въпреки предизвикателствата.
  • Какво търсят: Опитайте да разкриете стратегии или конкретни подходи, които сте предприели, за да подобрите академичните си слабости. Бихте могли да разкажете и конкретна история за това как сте успели да се справите добре в тема, която е била особено трудна за вас. 
  • Как да се подготвите: Бъдете наясно с вашите академични слабости и как сте се справили с тях. Не е добре да казвате, че нямате слабости. Това не е много вярно и няма да се възприеме добре.
Въпрос 6: С какво може да допринесете към университета?
  • Защо питат това: Университетите искат да приемат студенти, които ще дадат положителен принос за кампуса и академичния живот. По същество те търсят ученици, които ще направят училището по-добро. 
  • Какво търсят: Не ограничавайте отговора си до неясни положителни черти. Не казвайте само, че ще допринесете за добрата работна етика и отношение към другите. Има ли конкретни проучвания, които искате да провеждате? Искате ли да заемете лидерска позиция в извънакадемичната дейност? Има ли конкретни проекти за общността, които искате да осъщсетвите? Как вашето присъствие в кампуса и в академичния процес ще доведе до положителни промени? 
  • Как да се подготвите: Определете целите си в университета, както и дейностите, които искате да упражнявате, докато сте там.
Въпрос 7: Какво очаквате да правите след 10 години?
  • Защо питат това: Университетите разбират, че няма как да имате точна представа за това и плановете ви вероятно ще се променят. Това, което искат са студентите да имат амбиции и посока, към която да се стремят. 
  • Какво търсят: Търсят студенти, които са мотивирани да постигнат целите си. Неподходящ е общият отговор, че очаквате да имате пълноценна кариера и да оказвате положително влияние върху света. Посочете някои конкретни дейности, които бихте искали да практикувате. Как планирате да въздействате върху света? Не е нужно да ограничавате плановете си до професионални цели. 
  • Как да се подготвите: Нарисувайте картина на живота, който искате да имате след 10 години. Тази картина трябва да разкрие вашата уникалност.
Въпрос 8: Какво бихте променили в гимназията си?
  • Защо питат това: С този въпрос търсят способността ви да идентифицирате проблемите. Научавайки какво бихте променили, те получават шанс да научат повече за това, което ви е важно. 
  • Какво търсят: Университетите търсят обмислен отговор. Бъдете конкретни и уважителни. Не казвайте: „Бих ангажирал по-добри учители“. Кажете например, че ще отделите повече ресурси за кабинети по химия и биология, така че повече ученици да имат възможност да правят лабораторни експерименти. Обсъдете как ви е помогнало това в изучаването на тези дисциплини и опишете текущото състояние на тези кабинети. Опитайте се да поясните, че искате да подобрите своето училище, за да се възползвате от личния и академичния растеж на всички негови ученици. 
  • Как да се подготвите: Помислете за силните и слабите страни на вашата гимназия. Какви конкретни проблеми има? Какви са последствията от тези проблеми? Какви стъпки бихте предприели, за да направите подобрения?
Въпрос 9: На кого най-много се възхищавате?
  • Защо питат това: От този въпрос университетите могат да получат представа за вашите ценности. Ако човекът, на когото най-много се възхищавате, е Джъстин Бийбър, например университетите може да се озадачат, относно това какви са вашите приоритети. 
  • Какво търсят: Не ограничавайте отговора си само да посочите човека. Защо се възхищавате на този човек? Накратко, не забравяйте подробностите. 
  • Как да се подготвите: Човекът, на когото се възхищавате може да е някой, когото познавате лично. Например, много хора казват, че човекът, на когото най-много се възхищават, е родител. Но какво конкретно е направил този родител, на когото се възхищавате толкова много?
Въпрос 10: Коя е любимата ви книга?
  • Защо питат това: Този въпрос е предназначен да помогне да научат повече за вашите интереси. Вероятно също искат да се уверят, че действително четете книги. 
  • Какво търсят: Не ограничавайте отговора си до името на книга; помислете защо толкова харесвате книгата и как ви вдъхнови? Даден конкретен персонаж има ли отношение към вас? Научихте ли нещо от тази книга, което повлия на вашето мнение или поведение? Помогна ли тази книга да оформите вашите перспектива или ценности? 
  • Как да се подготвите: Наистина помислете за книгите, които сте прочели, с които сте се свързали и защо. Възможни са също подобни въпроси, които касаят новинарска статия, която наскоро сте прочели, така че опитайте да бъдете в течение и с новините!
Въпрос 11: Какво обичате да правите за забавление?
  • Защо питат това: Този въпрос дава информация за вашите общи интереси и цялостна ви личност. 
  • Какво търсят: Вашият отговор не трябва да включва само академични дейности. В крайна сметка вероятно няма да ви повярват, ако кажете, че всичко, което правите за забавление, е да четете учебници и да решавате математически задачи. Ако част от това, което правите за забавление е интелектуално, обяснете защо намирате тези занимания за забавни. И накрая, опитайте се да избягвате общи отговори, като например „излизане с приятели“. 
  • Как да се подготвите: Не трябва да се подготвяте много за този въпрос, тъй като вече знаете какво правите за забавление. Въпреки това, отделете малко време за размисъл защо се радвате на тези дейности.
Въпрос 12: Препятствие, с което сте се сблъскали и как преминахте през него?
  • Защо питат това: Искат да знаят дали сте се сблъсквали (и преодолявали) някакви значителни предизвикателства в живота си. Искат да видят, че сте упорити и готови да работите усилено, за да преодолеете трудностите, пред които може да се изправите. 
  • Какво търсят: Ако не сте имали някаква невероятно трудна пречка в живота си, помислете за време, когато сте се сблъскали с проблем, който ви е предизвикал и сте положили много усилия, за да го разрешите. Препятствието ви може да бъде свързано с личния ви живот, училище или извънкласна дейност. В отговора си обяснете как препятствието ви е предизвикало и подчертайте какво точно сте направили, за да го преодолеете. 
  • Как да се подготвите: Помислете за значително предизвикателство, което сте имали. Какво научихте от проблема? Как го решихте? Промени ли или повлия ли на начина, по който се справяте с подобни проблеми?
Въпрос 13: Какво ви прави уникални?
  • Защо питат това: Този въпрос по същество е това, което всички други въпроси по-горе обединяват. Друг общ въпрос, на който често е трудно да се отговори. Всички ние сме уникални, но може да е трудно да се опише с думи точно това, което ни отделя от другите хора. 
  • Какво търсят: Можете да обсъдите една или няколко черти, които притежавате. Дайте примери и истории, които демонстрират тези качества. Имате ли необичайни интереси или цели? Вашата житейска история уникална ли е? 
  • Как да се подготвите: Препоръчваме да се задълбочите сериозно над този въпрос. Посочете конкретни характеристики и интересни истории, които демонстрират вашата уникалност. Кога се чувствате най-комфортно? Какво ви кара да се чувствате горд/а?
За всеки от тези въпроси препоръчваме да си подготвите бележки за ключовите детайли. Не се опитвайте да напишете изцяло отговорите си и да ги запомните. Начинът, по който говорите в интервю, трябва да изглежда разговорен. Освен това, ако се опитате да запаметите отговорите си и забравите нещо по време на интервюто ще изглеждате объркани и несигурни в себе си.
Как да отговорите на въпроси, за които не сте се подготвили предварително?
Несъмнено въпросите по-горе не са единствените възможни въпроси за интервю. Независимо от това колко сте подготвили има голяма вероятност да ви бъде зададен въпрос, който не сте очаквали. Просто се опитайте да бъдете спокойни, да дадете честни и подробни отговори.

Още от блога:

Професия архитект: 7 полезни съвета за бъдещи студенти по архитектура

Най-ценените и търсени умения от работодателите в бъдеще

За всеки от тези въпроси препоръчваме да си подготвите бележки за ключовите детайли. Не се опитвайте да напишете изцяло отговорите си и да ги запомните. Начинът, по който говорите в интервю, трябва да изглежда разговорен. Освен това, ако се опитате да запаметите отговорите си и забравите нещо по време на интервюто ще изглеждате объркани и несигурни в себе си.