Професия архитект: 7 полезни съвета за бъдещи студенти по архитектура
Архитектурната кариера е една от най-търсените в целия свят, но малко млади хора наистина знаят пред какво са изправени докато не започнат своето обучение в университет или имат съвсем различна концепция за това какво означава да бъдеш студент по архитектура.
Често обществеността си мисли, че архитектите в даден ден решават дали ще проектират в готически, класически или модерен стил, но всъщност не е така.
Първото и основно изискване на всеки сграден дизайн е правилното планиране и използване на пространството. Архитектът трябва да изпълни както функционалните, така и естетическите изисквания на сградата, която е ограничена в рамките на определен бюджет. Също трябва да изготви сметката на строителството (количествена сметка). Например планирането на която и да е търговска сграда или площ се извършва, за да се увеличи икономическата жизнеспособност. Архитектурата на дадено място може да увеличи и търговската стойност на градския квартал.
Проектирането на пространства има пряка връзка с психологията на потребителите. Планирането на пространството, условията на осветление или цветовата комбинация - всичко оказва психологическо въздействие върху потребителите. Архитектът трябва да изучава психологията на клиента, за да му осигури възможно най-добрия дизайн.
Всеки отвор като врата, прозорец или вентилатор в сградата може да изглежда много прост елемент от дизайна, но не е така. Архитектът трябва да проучи климатичните условия на обекта и да проектира всеки отвор, за да осигури комфортни условия за живот в пространствата. Климатологията е част от учебната програма по архитектура, в която се изучава как да проектирате сгради за различен климат.
Типичният ден на практикуващ архитект по-скоро се състои от: работа над строителни чертежи, посещение на срещи, фактуриране, преглед на работата на изпълнителите, управление на всички възникнали проблеми. Разбира се, има проектиране и рисуване, но това всъщност е много малка част от проекта.
Напълно е възможно да изградите своята идея за проект в екип от 3 човека на конферентната маса само за 2 часа. Дизайнът да бъде добър, опростен и ефективен. След това обаче предстоят месеци във фина настройка на този дизайн, създаване на строителни чертежи, спецификации, детайли, получаване на приблизителни разходи, решаване на кодови проблеми, получаване на разрешителни за строеж, подпомагане на изпълнителя с информация по време на строителството, реагиране на непредвидими условия, работа с и координиране на мебели, информационни технологии и т.н.
Проектирането често е малък момент във времето, изпълнението на дизайна е наистина основната част от работата.

След като сте решили да се захванете с тази професия ви предлагаме 7 полезни съвета за бъдещи студенти по архитектура:

  1. Пригответе се да будувате. Работата през нощта за архитекта е ежедневие. Ако сте ученик, който не е свикнал да работи през нощта, тогава се подгответе да го направите. Понякога заданията са толкова обширни, че изискват часове за довършване и разработка, планове, проекти и модели, които отнемат много време.
  2. Рисувайте, рисувайте и пак рисувайте. Една от основните характеристики на архитекта са неговите умения за рисуване. Не е нужно да сте професионален художник, но поне трябва да имате способността да предавате идеи или концепции чрез чертежи и рисунки на ръка. Опитайте се да рисувате всеки ден нещо - обект, пейзаж или да възпроизвеждате сграда на известен архитект. Всеки повод да рисувате или скицирате различни неща около вас винаги е от полза. 
  3. Организирайте и планирайте. Фундаментална част от студентския живот на архитектурата е планирането и организацията на работата и учебното време. Ако сте неорганизирани, тогава ще бъдете погълнати от всичките си задачи и ангажименти и ще ви бъде по-трудно да намерите време за почивка. 
  4. Работа в екип. Работата в екип е друга характеристика на Архитекта. Понякога ще трябва да изпълнявате проекти с голям мащаб или работа в екип, поради което трябва да сте напълно отворени за сътрудничество с други колеги, които може да имат различни критерии и виждания от вашите. 
  5. Бъдете отворени за критика и развийте свой собствен стил. Критиката е друг елемент, присъстващ в живота на студента по архитектура. Трябва да бъдете самокритични и също така отворени и възприемчиви към получаване на критики от преподаватели и други колеги, за да не повтаряте същите грешки в бъдещи проекти. Друг важен момент е да развиете свой собствен стил, който ви позволява да се различавате от другите. Вярно е, че има правила, вече дадени и доказани през цялата история на дизайна, но се опитайте да пробиете и да развиете дизайнерски стил, с който да се чувствате комфортно. 
  6. Не се вманиачавайте в оценките. Много е трудно да се получат отлични оценки по време на следването. Опитайте се да натрупате по-задълбочени знания и критерии по отношение на архитектурата. 
  7. Пътувайте колкото се може повече. Пътуването е друг важен момент в живота на студента по архитектура. Вярно е, че и в учебните зали можете да се научите, но няма нищо по-добро от това да пътувате и да опознавате лично великите структури или архитектурни произведения на историята.
Архитектурната кариера (както и всички останали) предполага поредица от усилия и жертви, които всеки студент трябва да направи, но всичко си заслужава когато има удовлетворение от избраната професия.

Вижте още:

Предстои ви интервю за прием в университет - какво да очаквате?

Най-ценените и търсени умения от работодателите в бъдеще